Lapsen tutkimusruokavalio

Tutkimusruokavalio poikkeaa tavanomaisesta imeväisikäiselle suositellusta ruokavaliosta vain siten, että tutkimukseen osallistuvien lasten ruokavalio ei sisällä lehmänmaitoa ja naudanlihaa ensimmäisten 6-8 kuukauden aikana. Näissä ruoka-aineissa on eräitä lehmänmaidon valkuaisaineita, joiden merkitystä diabeteksen puhkeamiseen selvitetään tässä tutkimuksessa. Tutkimukseen osallistuvat lapset saavat lisämaitona tutkimuskorviketta ensimmäisten 6-8 kuukauden ajan.

Imetys ja äidin ravitsemus

Imetyssuositukset ja äidin ruokavalio imetyksen aikana eivät poikkea neuvolan normaaleista ohjeista tähän tutkimukseen osallistuvilla. Imettävä äiti voi käyttää myös maitoa ja maitovalmisteita sekä naudan- ja vasikanlihaa normaaliin tapaan.

Tutkimuskorvike

Mikäli lapsi tarvitsee lisämaitoa ensimmäisten 6-8 kuukauden aikana, lapselle tulee antaa tutkimuskorviketta. Tutkimuskorvike on joko tavanomaista lehmänmaitopohjaista äidinmaidonkorviketta tai erityisäidinmaidonkorviketta, joka sisältää pilkottuja valkuaisaineita. Tutkimuskorvike on jauhemaista, ja lapsen maitoseos valmistetaan sekoittamalla korvikejauhe veteen. Tutkimuskorviketta voidaan käyttää myös ruoanvalmistuksessa tavallisen äidinmaidonkorvikkeen tai lehmänmaidon sijasta.

Tutkimuskorvikkeet sisältävät kaikkia lapsenne tarvitsemia ravintoaineita, ja ne vastaavat ravintosisällöltään maassamme käytössä olevia äidinmaidonkorvikkeita. Tutkimuskorvikkeet sisältävät myös D-vitamiinia, ja yli litran päivittäisannoksesta lapsi saa riittävästi D-vitamiinia.

Tutkimusruokavalion kesto

Lapsi siirtyy tutkimusruokavaliosta tavanomaiselle ikäisilleen suositellulle ruokavaliolle 6 kuukauden iässä, mikäli hän on tällöin saanut tutkimuskorviketta vähintään 2 kuukauden ajan. Muussa tapauksessa lapsi jatkaa tutkimusruokavaliolla, kunnes hän on saanut tutkimuskorviketta 2 kuukauden ajan. Tutkimusruokavalion noudattaminen päättyy kuitenkin viimeistään 8 kuukauden iässä.

Alku | International site